Snelle Amerikaanse corona-thuistest mogelijk al eind van de zomer in de schappen

juli 2020 Corona Willem van Altena

Een medicijn, een vaccin en een snelle betrouwbare testmethode. Dat zijn de drie sleutelingrediënten die nodig zijn om de coronacrisis het hoofd te bieden. Over de hele wereld vindt dan ook onderzoek plaats op die drie speerpunten. Deze week kondigde multinational 3M aan dat het samenwerkt met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) aan een snelle coronatest die binnen 10 minuten een uitslag geeft.

Er zijn meer onderzoeken gaande naar snelle testmethodes. Zo worden er in Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS, Israël en Iran honden getraind om het coronavirus te ruiken. En in Finland zijn wetenschappers ver gevorderd met een corona-blaastest die vergelijkbaar is met een alcoholtest. Wat zo bijzonder aan de testmethode van 3M en MIT is, is dat het om een thuistest gaat. Mensen kunnen zichzelf thuis testen zonder tussenkomst van een laboratorium, net als bij een zwangerschapstest. Als studies aantonen dat de test werkt, kan de corona-thuistest al aan het eind van de zomer in de schappen bij de drogist liggen.

Vals negatief

Het gaat om een antigeen test, die de proteïnesporen van het coronavirus kan detecteren. Dat is een relatief eenvoudig en snel proces, en dat betekent dat een test ook goedkoper te produceren is en makkelijker in het gebruik. Er kleeft wel een nadeel aan deze testmethode: antigeen testen zijn minder accuraat dan de diagnostische RNA-testen die laboratoria uitvoeren. Volgens de FDA, de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit, is het risico vooral dat er te veel vals negatieve resultaten uit de test zullen komen, met andere woorden dat mensen denken dat ze geen corona hebben terwijl dat wel zo is.

Zwangerschapstest

Aan het MIT vindt de research plaats onder leiding van professor Hadley Sikes. “Onze test is gebaseerd op de eiwitten van het virus en niet op het RNA, en dat betekent dat er geen monster naar een laboratorium gestuurd hoeft te worden. We zochten naar een testmethode die ook door een leek te gebruiken is en binnen minuten uitsluitsel geeft.” Haar testmethode laat eiwitten zich hechten aan coronavirus-eiwitten, en vervolgens van kleur veranderen. Een vergelijkbare technologie zit achter de bekende zwangerschapstesten.

Tuberculose

Vergelijkbaar onderzoek door Sikes had al eiwitmarkers geïdentificeerd voor ziektes als malaria, tuberculose en knokkelkoorts. “Deze samenwerking tussen overheid, industrie en universiteiten is zeldzaam”, merkt Sikes op. “Wij en vele anderen over de hele wereld doen ons best om nieuwe technologie in te zetten die ervoor zorgt dat meer mensen getest kunnen worden.”

Bron

Persbericht van MIT