Digitale coaches ter ondersteuning Parkinsonpatiënten

mei 2019 Zorg van de Toekomst Eline Feenstra
Woman working at home

Het VieCuri ziekenhuis in Venray, Venlo (Limburg) maakt gebruik van digitale coaches voor patiënten met Parkinson en patiënten met IBD (een verzamelnaam van de chronische darmontstekingen Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn)1. Patiënten met hartfalen konden al eerder gebruik maken van een online coach.

Sananet heeft verschillende online coaches ontwikkeld, voor diverse digitale gezondheidstoepassingen. MijnIBDCoach wordt op het moment al in circa 15 ziekenhuizen ingezet. Bovendien wordt de SanaCoach hartfalen al enkele jaren gebruikt in het VieCuri ziekenhuis. Er is recent een nieuwe pilot gestart voor de SanaCoach Parkinson, bestaande uit 150 patiënten. Het Zuyderland Ziekenhuis (Limburg) werkt eveneens met het online platform.

Aanvulling

Het SanaCoach platform is ontwikkeld ter aanvulling op de huidige gezondheidzorg en dient niet ter vervanging. Door middel van tips, informatie en herinneringen die de patiënt ontvangt, kan de communicatie tussen patiënt en zorgverlener effectiever gemaakt worden. Het platform biedt de mogelijkheid tot het onderling uitwisselen van vragen en informatie tussen patiënt en zorgverlener, wat de hoeveelheid spreekuren vermindert.

Lagere zorgkosten

De tevredenheid onder patiënten is hoog: maar liefst 93 procent van de patiënten raadt het platform aan. Patiënten ervaren het platform als een effectieve manier om laagdrempelige vragen te kunnen stellen. Bovendien laat eerder onderzoek zien dat het gebruik van MijnIBDCoach het aantal ziekenhuisopnames halveert, de polibezoeken vermindert en de therapietrouw verhoogt2, met een vermindering in zorgkosten tot gevolg.

Bronnen

  1. https://www.viecuri.nl/nieuws/2019/april/viecuri-start-met-online-coaches-voor-patienten-met-parkinson-of-ibd/?category=0&department=0 Geraadpleegd op 24-4-19
  2. de Jong MJ, van der Meulen-de Jong AE, Romberg-Camps MJ et al. Telemedicine for management of inflammatory bowel disease (myIBDcoach): a pragmatic, multicentre, randomised controlled trial. Lancet. 2017 Sep 2;390(10098):959-968.