Fluorchinolonen beschadigen spieren en zenuwstelsel

mei 2019 Farma Nieuws Eline Feenstra

Het gebruik van Fluorchinolonen, een breedspectrum antibiotica, brengt een verhoogd risico op schade aan de spieren en het zenuwstelsel met zich mee. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt zorgverleners en pati├źnten voor de mogelijke bijwerkingen.1

Wegens de potentieel beschadigende bijwerkingen van Fluorchinolonen, adviseert het CBG om andere behandelopties te overwegen. Wanneer deze alternatieve opties niet voor handen zijn, moeten de voordelen en nadelen van het antibioticum goed tegen elkaar afgewogen worden. Het ontstaan van ernstige bijwerkingen, zoals heftige spierpijnen, perifere neuropathie├źn of gezwollen gewrichten, is een teken om te stoppen met de behandeling, aldus het CBG.

Een bepaalde groep pati├źnten moet extra voorzichtig zijn bij gebruik van Fluorchinolonen. Hierbij gaat het met name om pati├źnten met nierproblemen, ouderen of pati├źnten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Bovendien wordt het afgeraden om Fluorchinolonen te gebruiken in combinatie met corticostero├»den.

De melding over het verhoogde risico geldt op het moment voor de volgende Fluorchinolonen:  ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine.

https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2019/04/09/bij-gebruik-fluorochinolonen-verhoogd-risico-op-schade-aan-spieren-en-zenuwstelsel

X