Fluorchinolonen beschadigen spieren en zenuwstelsel

mei 2019 Farma Nieuws Eline Feenstra
Bacterial cells isolated on white background.

Het gebruik van Fluorchinolonen, een breedspectrum antibiotica, brengt een verhoogd risico op schade aan de spieren en het zenuwstelsel met zich mee. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt zorgverleners en patiënten voor de mogelijke bijwerkingen.1

Wegens de potentieel beschadigende bijwerkingen van Fluorchinolonen, adviseert het CBG om andere behandelopties te overwegen. Wanneer deze alternatieve opties niet voor handen zijn, moeten de voordelen en nadelen van het antibioticum goed tegen elkaar afgewogen worden. Het ontstaan van ernstige bijwerkingen, zoals heftige spierpijnen, perifere neuropathieën of gezwollen gewrichten, is een teken om te stoppen met de behandeling, aldus het CBG.

Een bepaalde groep patiënten moet extra voorzichtig zijn bij gebruik van Fluorchinolonen. Hierbij gaat het met name om patiënten met nierproblemen, ouderen of patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Bovendien wordt het afgeraden om Fluorchinolonen te gebruiken in combinatie met corticosteroïden.

De melding over het verhoogde risico geldt op het moment voor de volgende Fluorchinolonen:  ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine.

https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2019/04/09/bij-gebruik-fluorochinolonen-verhoogd-risico-op-schade-aan-spieren-en-zenuwstelsel