Handige Handjes-app schiet ouders van een ziek kind te hulp

augustus 2020 Beter Leven Willem van Altena
Cropped shot of a group of friends with their hands piled on top of each other

Ouders van een ziek kind hebben vaak erg veel aan het hoofd, en soms is een helpende hand dan bijzonder welkom. Daarom heeft stichting De Regenboogboom de app Handige Handjes laten ontwikkelen, een hulpmiddel waarmee gebruikers een team om zich heen formeren dat, als dat nodig is, ingeschakeld kan worden om klusjes over te nemen. Het idee voor de app is ontstaan op het Prinses Máxima Centrum, Nederlands grootste en voornaamste ziekenhuis voor kinderen met kanker.

Stichting de Regenboogboom is er voor alle kinderen die plotseling in moeilijke situaties terecht komen. Meestal is dat een ziekte, zoals kanker, maar het kunnen ook kinderen zijn die te maken hebben met een traumatische ervaring, geweld of een beperking.

Voor ouders met een ziek kind, die zich soms overspoeld voelen door wat er allemaal op hen afkomt is het niet altijd makkelijk om een beroep te doen op vrienden en familie. Door die hulpvraag in te roepen door middel van een app wordt een deel van die barrière weggenomen.

Zelf regie houden

Initiatiefnemers van De Regenboogboom zijn Evert-Jan en Renée van Zandvoort. “Wie voor een ziek kind zorgt, heeft veel aan het hoofd. Soms gebeurt er zo veel tegelijk, dat je gezin door alle gebeurtenissen bijna vermalen wordt. Ons doel is gezinnen te helpen sterk te blijven en zelf de regie te houden”, legt Evert-Jan van Zandvoort uit.

Elke zaterdag komen de mensen van De Regenboogboom bij kinderen en ouders in het Prinses Máxima Centrum op bezoek. “Dat doen we op aanvraag van de medisch-pedagogisch medewerker, die ons bezoek met kind en ouders voorbereidt”, vult Renée van Zandvoort aan. “We komen met de Regenboogboom, een sprookjesachtige boom waarin voor ieder kind een kristal hangt. Zodra een zonnestraal daar doorheen schijnt, zie je de kleuren van de regenboog. Het kristal, dat het kind mag houden, staat symbool voor een mooie droom of wens. We gaan met kinderen in gesprek en stimuleren ze te denken aan dingen waar ze blij van worden, zodat ze hun ziekte beter aankunnen.”

Broertjes en zusjes

De Van Zandvoorts ontdekten al snel dat ook de ouders van de jonge kankerpatiëntjes met allerlei problemen kampten. Vaak waren die logistiek van aard: er lag een berg strijkgoed thuis, de boodschappen moesten gedaan worden, en broertjes en zusjes hadden aandacht nodig. Het bleek ook dat veel ouders het moeilijk vinden om vrienden en familie om hulp te vragen, zeker als dat meer dan eens gebeurt.

Zo kwamen de Van Zandvoorts op het idee van de Handige Handjes-app. Daarmee kunnen ouders een groep aanmaken van helpers. Vervolgens is het simpelweg een kwestie van aanmelden van een klusje –de hond uitlaten, ramen zemen- en dan pikt een van de helpers het op.

Meer informatie

De Handige Handjes-app is gratis te downloaden via de website van Stichting de Regenboogboom op www.regenboogboom.nl.