Parkinsonpatiënten lopen beter door compensatiestrategieën

maart 2019 Beter Leven Eline Feenstra
Man in jeans crossing the road.

Parkinsonpatiënten verliezen vaak het vermogen om normaal te kunnen lopen. Een onderzoek gepubliceerd in JAMA Neurology1laat zien dat patiënten vaak zélf al compensatiestrategieën ontwikkelen om dit probleem op te vangen. Een lijst van deze strategieën kan therapeuten helpen om andere patiënten te ondersteunen met hun loopproblemen.

Problemen met lopen is een veel voorkomend probleem bij patiënten met Parkinson. Zo vindt er bij veel van de patiënten regelmatig bevriezing plaats: het gevoel hebben vastgenageld te zitten aan de grond. Het bevriezen kan leiden tot plotseling vallen van de patiënt en heeft daarmee grote invloed op de kwaliteit van leven.

Innovatieve compensatiestrategieën

Om de loopproblemen als resultaat van Parkinson te omzeilen, bedenken patiënten vaak innovatieve strategieën. Deze strategieën zijn erg uiteenlopend: van schaatsbewegingen tot het volgen van zebrapadstrepen. Onderzoekers van de Radboud universiteit (Nijmegen) hebben een lijst samengesteld van deze compensatiestrategieën, om daarmee andere patiënten te kunnen helpen.

Loopproblemen zijn moeilijk te verhelpen met medicatie. Wel kan het vaak helpen om de aandacht te verplaatsen. Dit kan door te focussen op specifieke objecten. Maar ook het stuiteren van een bal of het gebruik van een fiets of step kan voor afleiding zorgen, wat er uiteindelijk voor zorgt dat het lopen soepeler verloopt.

Dr Jorik Nonnekes en Prof Bas Bloem hebben voor vier jaar lang honderden filmpjes verzameld van allerlei uiteenlopende compensatie strategieën. Uiteindelijk werden hier 59 unieke strategieën van geselecteerd en opgenomen in de lijst.  De onderzoekers vinden het opvallend dat een strategieënlijst tot op heden nog ontbrak. Zij zien het onderzoek als een eerste stap richting verbeterde mobiliteit van de Parkinsonpatiënt. Uitleg is hierbij belangrijk om de juiste strategie bij de juiste persoon te ontdekken: bij elke patiënt moet goed gezocht worden naar de best passende strategie.

Bron 

  1. Nonnekes J, Ružicka E, Nieuwboer A et al. Compensation Strategies for Gait Impairments in Parkinson Disease: A Review. JAMA Neurol. 2019 Mar 25.