Yoga, mindfulness en ademhalingsoefeningen kunnen mensen met de ziekte van Parkinson helpen om te gaan met depressie en spanningen. Dat is de uitkomst van een klein onderzoek uit Hong Kong, waarover JAMA Neurology publiceerde.
Onderzoekers hebben 138 volwassenen met de ziekte van Parkinson een programma van acht weken laten volgen dat ofwel bestond uit yoga en meditatie, of uit een fysie programma bestaande uit strekoefeningen en weerstandstraining. Alle deelnemers waren nog mobiel zonder wandelstok of andere hupmiddelen.
Uit het onderzoek bleek dat degenen die aan yoga deden net zo veel baat bij hun oefeningen hadden als de mensen die fysiek aan de slag waren gegaan. Maar daar bovenop ondervonden de mensen die aan yoga deden een grotere afname van spanningen en depressie, en leken de problemen rond hun ziekte beter aan te kunnen. Simpel gezegd ervaarden zij een grotere verbetering in de kwaliteit van hun leven dan de andere groep.
“Voorafgaand aan de studie wisten we al wel dat oefeningen als yoga en strekoefeningen de fysieke gezondheid van mensen met Parkinson verbeterden”, licht onderzoeksleider Jojo Kwok toe. “Maar dat ook hun geestelijke gezondheid daar baat bij heeft was niet bekend. Deze studie stelt vast dat mindfulness psychische spanningen verlicht, en bijdraagt aan een mentaal welzijn en betere kwaliteit van leven, naast verbetering van motoriek en mobiliteit. Het is opwindend dat we nu zien dat yoga eigenlijk een betere strategie is dan alleen strekoefeningen.”
Het onderzoek duurde acht weken, waarin de groep die alleen fysieke trainingen onderging een uur per week een groepssessie van een uur onderging. Daarnaast deden de deelnemers tweemaal per week thuis oefeningen in sessies van 20 minuten. De yoga-groep kreeg een keer per week een 90 minuten durende workshop hatha yoga, een soort yoga die vooral focust op ademhaling en meditatie. Daarnaast kregen ook zij opdracht tweemaal per week thuis te oefenen.
In de yoga-groep maakten vier mensen melding van pijn in de knieën, tegenover twee in de andere groep. Dat waren de enige klachten die gerapporteerd werden. Een minpunt was wel dat er vrij veel deelnemers afhaakten. Ook kan nog niet gezegd worden of de resultaten hetzelfde zijn bij patiënten die minder mobiel zijn, en die niet aan de trial mee mochten doen.
In een reactie stelt Catherine Justice, een fysiotherapeut in Minneapolis (V.S.) dat het wel belangrijk is dat mensen met Parkinson eerst met hun arts en yoga-instructeur in gesprek gaan voordat ze aan de oefeningen beginnen. “Het valrisico kan best hoog zijn in staande of balancerende poses, of bij het opstaan vanaf de vloer”, zegt Justice. “Ik zou sowieso Parkinsonpatiënten aanbevelen om hun yoga-oefeningen altijd dichtbij een muur te doen, met een stevige stoel –zonder wielen en geen draaistoel!- binnen handbereik.
Bron